lördag 1 september 2007

En dag i hårtorkens land

Idag var det dags för en utflykt igen och vi bestämde oss för att åka till Kinidaros för att titta på Artemidos tempel. Vi hann inte mer än komma ut till vesporna innan vi förstod att det här var en mycket varm dag. Vi fick skölja av sitsarna på vesporna med vatten för att inte bränna bort skinnet på insidan av låren. Sen slängde vi oss upp lite panikartat på vesporna för att få lite vind. Väl på vesporna var det helt underbart men det så varmt så ögonfransarna krullade sig. Det är verkligen som att köra rakt mot en hårtork och det bränner verkligen på huden av vissa vindar. Trots detta var det en underbar dag för vespakörning. Inga kastvindar och väldigt lite trafik.
Naxos är bland annat känt för sin marmor och här är ett av alla ställen där man bryter marmor.

Vi kom till Kinidaros och begav oss på slingriga grusvägar mot templet. När vi nästan var framme var sista biten för dålig för att köra vespa och en långpromenad i denna värme kändes plötsligt inte så lockande. Dessutom hade precis vattnet tagit slut.
Vi upptäckte dessutom att vi började få ont om bensin. Bensinmätare på våra vespor har en liten egenhet. Först är tanken full. Länge. Utan förvarning är den sen halvfull. Länge. Sen är nästa steg en tom tank. Alltid lite spännande när inte bensinmackarna ligger i varje hörn.
Vi var dock först tvungna att fylla på vår egen bensin först. Vatten och glass i Kinidaros.

Sen rullade vi så mycket vi kunde till Agios Thaleleos där närmaste bensinmack låg. När vi såg macken bakom kröken drog vi en lättnadens suck. Aldrig har en bensinmack varit så vacker. Vi fick hjälp av en mycket ung trevlig man på ca 8 år.

Vi styrde sen mot Potamia som egentligen tre byar; Kato Potamia, Messi Potamia och Ano Potamia. Vi hittade en taverna strax utanför Messi Potamia där vi åt lunch och drack en varsin öl. Vi var helt ensamma där och fick därför full service. Vi åt en väldigt mumsig grillad kyckling och en greksallad till det.
Utsikten från stället gick inte av för hackor.



På vägen hem såg vi en Till salu-skylt för ett hus som såg lite franskt-italienskt ut och låg mitt i en liten oas med palmer. Vi bestämde oss för att åka och titta lite. Vägen dit var lite off road-känsla.
Väl framme var det väldigt stängt och tillbommat så vi pallade en citron och åkte hemåt.

Ikväll ska vi hämta ut våra förbeställda färjebiljetter för hemresan. Vi kommer att åka på torsdagen den 27 september och sen spendera en natt i Aten innan vi flyger hem.

Middag ikväll blir troligen någonstans i Gamla stan.

Inga kommentarer: