torsdag 20 september 2007

En utflykt till Moni

Efter vårt dagliga besök på internetcaféet, drog vi mot Gamla stan för att köpa lite saker som vi ska ha med oss hem. Gamla stan är verkligen som en labyrint och Pontus skulle ha varit här och hjälpt oss hitta. Nu går vi lite mer på känn och så småningom brukar man hitta rätt.
Innan vi åkte hem satte vi oss på Tha Katso och drack ett glas vitt och tre (små) skålar gratis jordnötter. Hela baren var full av engelsmän som var roliga att studera. De körde hårt med rosévin och det var ju lite förvånande. Dricker inte alla engelsmän pints?
När vi tidigare har spanat in väderprognosen har vi sett att det ska bli svalare framåt helgen med 22 grader. Vi ville därför passa på att ta en liten vespa-tur och vi åkte idag mot Moni. Idag visade termometern på härliga 30 grader.
Innan vi kom in i själva byn fick vi vänta i 10 minuter på att få komma fram och blev vittnen till väldigt upprörda känslor. Efter mycket diskussioner puttades en personbil fram ett par meter och bussen kunde komma fram. Ingen djur och människor kom dock till skada...
När vi åkte igenom Moni upptäckte vi att det var en väldigt charmig liten by med tok-grekiska tavernor. Hungern kom då smygande. Vi satte oss på en av tavernorna och var de enda gästerna. Eftersom vi ju snart ska åka hem tänker vi faktiskt njuta lite extra och ha lite mer fredagskänsla varje dag.

Alla greker dricker Amstel och turisterna dricker de grekiska ölsorterna Mythos eller Alfa. Vi beställde därför Amstel till lunchen idag.

Vi hamnade mitt i vardagslivet när vi satt där. Ungarna kom hem från skolan och servitrisen tog upp beställningen med sitt barnbarn på armen. Rätt som det var kom klädbussen förbi och kommersen satte igång. Det köptes barnkläder och en ful tröja till mormor. Mycket kul att sitta och titta på.
Bredvid tavernan tillverkade de vin och det luktade jättegott. Vi tror att det är rosévin de gör.

På vägen tillbaka till vesporna gick vi förbi en donkey/car parking.
Alla ni som kört på de grekiska vägarna vet ju vad det handlar om. Berg på ena sidan och stup på den andra. Ibland räcken, ibland inte. Krokigt och roligt och köra är det alltid.

I Moni ligger Naxos mest ovanliga kyrka och den ville vi ju förstås se. Ateister som vi är :-) Kyrkan är från 500 e Kr och kupolen är gjord av sten från fälten. Långt ifrån de vanliga vita barbapappakyrkorna som ju finns i överflöd.

Ingen dum utsikt de har.
Vi fortsatte sen genom olivlundar hem mot Hora.

2 kommentarer:

Eric sa...

Hej på er,
ni har nog vant er med bra temperaturer när ni tycker 22 grader är svalt. Det är nog en riktigt bra sommardag i Sverige;-)

Det klart ni ska ha "lördag hela veckan" nu tills ni åker hemåt igen.

Jag tyckte åsnan såg så söt ut där han väntade tålmodigt på sin passagerare.

Njut njut och njut lite till,
kramis

Anonym sa...

Undarbart bruna ni ar bada tva, gott att komma till sverige med host/vinter bleka kanner nog sig manga redan hemma pga av den solfattiga sommaren dem har haft.

Gott ni ater & dricker, konstigt jag som inte skall klaga...
som ar har, men uj vad jag langtar till Grekland, man ar visst aldrig nojd... :O)

KRAAAAM !