söndag 5 augusti 2007

En historisk söndag

Gamla stan blev målet igår kväll när vi skulle välja matställe. Pontus hade redan spanat in ett ställe med gröna lampor i palmerna som mycket riktigt såg mysigt ut. Åsa hade svårt att välja bland allt gott på menyn.
Idag hade vi bestämt oss för att ha en dag i historiens tecken. Vi började på Arkeologiska museet inne i Naxos stad. Det var mycket större än vi hade trott och låg inne i slottet högst upp i Naxos stad. Vägen upp var dagens första träningspass och det fullkomligt rann om oss när vi kom fram.
Museet rymde en mängd arkeologiska fynd från Naxos daterade till så långt bak som 5 000 år f.Kr. Coolt faktiskt. Smycken och prydnader blandades med ungefär 3 527 vaser och skålar. Efter denna ansträngning var det dags för lunch. Vi vuxna åt gyros och Pontus har ju fastnat för sin fetaostpaj från bageriet i hamnen.

När så blodsockernivån var korrigerad hoppade vi på vesporna och körde österut. Underbara vyer att insupa längs de slingriga bergsvägarna.

Målet var de två kouroi som är ofullständiga marmorstatyer från 500-talet f.Kr. Den ena är 8 meter lång och ligger i en privat, öppen trädgård och den andra är 5,5 meter lång.
Vägen till den andra statyn var motionspass nummer två denna dag.

Det var inte bara statyer, vaser och skålar idag utan även ödlor i varierande storlek. Den största vi såg var ca 1,5 dm och väldigt söt. Den sprang dock och gömde sig när vi försökte fota den men vi lyckades fånga hans lillebror på bild.

På väg tillbaka till vesporna sa Lill-Åsa "Ser ni apan i trädet?"


På vägen tillbaka stannade vi i Melanes och tog en glasspaus. Där var det en jättesöt gammal gumma som kom och pratade med Pontus på grekiska. Inte en tand i munnen och max 140 cm lång. Vi vågade inte fotografera henne så ni får nöja er med den här bilden från Melanes.


Ikväll blir det hämtpizza, glass och komediserier på datorn.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Åsa!

Ser ut som ni har det helt underbart och jag är så avis så jag blir grön när jag tittar på alla fina bilder. Njut så mycket ni bara kan!!

För många av oss är det första dagen tillbaka på jobbet och nu har det fina vädret äntligen kommit till stan, visst är det typiskt....

Många hälsningar från din arbetskollega Helena B

Eric sa...

Hej hej!
Ska bli kul att snart få se Karin på bilderna!
Allt bra här förutom en liten kille men grymma magsmärtor efter svenska skolan. Han sa att det började när de skrattade där och sedan blev det värre när han grät hemma, många känslor på den killen just nu:-)
Så imorgon på min födelsedag blir det nog två kids hemma och tar det lugnt. På onsdag är det nämligen Taronga zoo skolutflykt och det känns mycket viktigt att Eric kan hänga på det.
Stora goa kramar från oss på fyran!

Pingvinfamiljen sa...

Hej Helena,

Usch vad retfullt med vädret. Jag hade så för ett par år sen och det är så irriterande. Vi har idag haft vår första regnskur. Den varade i och för sig bara i någon minut...
Ha det så skönt och hälsa alla på kontoret.

Åsa

Pingvinfamiljen sa...

Hej Anna
Hoppas att Erics magsmartor snart forsvinner sa att han ar piggelin till zoo-utflykten.
Puss